oneerlijke concurrentie met ondernemers

Ant Group, een core techfin-filiaal van Alibaba, China’s grootste e-commercebedrijf, stopte zijn notering in november vorig jaar. De Chinese financiële autoriteiten zetten de rem erop. De financiële autoriteiten noemden de noodzaak om een financiële holding op te richten als reden voor de opschorting van de notering.

Er zijn twee interpretaties van de opschorting van de notering door Ant Group. Een daarvan is de analyse dat de belangrijkste doelen van de Chinese overheid Ma Yun, de oprichter van Alibaba, en de Alibaba Group zijn, en zij kwamen met regelgeving voor big tech (grote informatietechnologiebedrijven) om dit te doen. Een andere is de diagnose dat het hoofddoel is om de invloed van Big Tech te verminderen, en dat de oprichter Ma en Alibaba als pilotzaken zijn opgepakt. In de begindagen besteedden veel meningen aandacht aan de opmerkingen van Ma, de oprichter van Ant Group, over kritiek op het financiële beleid voorafgaand aan de notering. Naarmate de overheid de regelgeving op het gebied van big tech in alle richtingen blijft uitbreiden, wint de analyse dat niet alleen Alibaba, maar ook andere bedrijven gedurende een aanzienlijke periode zullen worden getroffen, echter aan kracht.

Het marktaandeel van Alibaba in de online markt is 59%. 2e plaats is Jingdong met 26%. In China, waar online transacties de helft van alle detailhandelsverkopen uitmaken, kan hun marktdominantie niet worden genegeerd. Op de markt voor voedselbezorging is Meiton goed voor 65% en bij Alibaba-gelieerde Armorer voor 27%.

WeChat, de Chinese versie van KakaoTalk van Tencent, heeft 1,2 miljard gebruikers en wordt door vrijwel alle mensen gebruikt, behalve door kinderen en ouderen. Tencent breidt zijn invloed op dit gebied uit door een aandelenpartnerschap te vormen met Jingdong, het op één na grootste e-commercebedrijf, en Pinduoduo, het op twee na grootste e-commercebedrijf. Bij mobiele betalingen heeft WeChat Pay 800 miljoen gebruikers en Alipay 700 miljoen gebruikers. Big techs oefenen grote invloed uit, niet alleen economisch, maar ook politiek en sociaal. Het is ook een potentiële risicofactor die het eenpartijstelsel van de Republikeinse Partij bedreigt.

China reguleert actief de financiële sector, zoals microleningen, die belangrijke inkomstenbronnen zijn voor big tech. Alipay en WeChat Pay, die 90% van 폰테크 China’s mobiele betalingen beheren, hebben leningen verstrekt met het geld dat consumenten op hun rekeningen hebben gestort. Meiton en Jingdong hebben ook financiële zaken gedaan met klantendeposito’s. Toen het een gezamenlijk leningproduct met een bank introduceerde, zette het niet eens 10% van zijn eigen geld in. Het analyseert ook consumptiepatronen en stelt leenproducten op maat voor.

De Chinese autoriteiten eisen dat grote technologiebedrijven een financiële holding oprichten die hun dochterondernemingen in de financiële sector gezamenlijk zal beheren. In november vorig jaar werd een verordening ingevoerd die vereist dat niet-bancaire financiële ondernemingen met financiële activa van meer dan 100 miljard yuan (ongeveer 17,5 biljoen won) een financiële holding oprichten en hun belang in de financiële onderneming verkopen of het management opgeven rechten als ze geen vergunning voor een houdstermaatschappij krijgen. Voor het verkrijgen van een vergunning voor een financiële houdstermaatschappij moet minimaal 50% van het kapitaal van de aangesloten financiële dochtermaatschappij worden belegd.

De financiële autoriteiten eisten ook dat ten minste 30% van de leningen in microleningbedrijven met eigen vermogen werd gefinancierd. Om in andere gebieden dan de eerder geregistreerde gemeenten te mogen opereren, moet in het nieuwe gebied een aparte vergunning worden aangevraagd. Dit betekent dat u, om landelijk te kunnen opereren, in alle 31 provincies en steden een vergunning moet hebben.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다