pendekatan berbeza kewangan yang sama

Dengan pelancaran Toss Bank, persaingan antara tiga syarikat berteknologi besar dijangka semakin meningkat. Ini adalah pertempuran Tiga Kerajaan antara Toss, yang mengambil bentuk sebuah syarikat keuangan dalam pertandingan head-to-head, Naver Financial, yang mengikis pasar kewangan melalui jalan memutar, dan Kakao, yang terkenal dengan ketakutannya pengembangan.

Viva Republica, yang bermula sebagai ‘permulaan kewangan’ dengan mensasarkan pasaran pembayaran sederhana dari awal, mula mengembangkan perniagaannya secara agresif dari tahun lalu. Pada bulan Ogos tahun lalu, dia menubuhkan TosPayments, sebuah layanan pembayaran elektronik dan penyelesaian (PG) yang menghubungkan pedagang, syarikat kad kredit, dan bank secara dalam talian. Pada separuh kedua tahun itu, Toss Securities dilancarkan, dan pada bulan April dan Mei tahun lalu, ia meningkatkan saiznya dengan menerbitkan kenaikan modal dua kali sebulan. Ia melebihi modal Kakao Pay Securities, yang dilancarkan setahun sebelumnya.

Kelahiran Toss Bank sangat bermakna kerana Viva Republica, yang bermula sebagai fintech dan menjadi syarikat unicorn dalam tiga tahun, memperoleh lesen walaupun memerlukan masa, dan mempunyai penampilan syarikat kewangan. Toss memerlukan dua tahun untuk mendapatkan lesen perbankan.

Pada seminar mengumumkan pelan perniagaan Toss Bank, Bank CEO Toss Hong Min-taek berkata, “Kali pertama saya dicabar untuk lesen perniagaan perbankan adalah pada bulan Mei 2019. Saya telah melalui proses bekerjasama dengan dan mewujudkan syarikat itu,” kata beliau .

Sebaliknya, pertumbuhan Naver Financial, yang memasuki pasaran kewangan secara tidak langsung melalui jalan memutar dan bukannya pertandingan head-to-head seperti Toss, juga tidak mudah. Naver Financial dipilih sebagai syarikat sasaran untuk ‘jumlah pembayaran kecil melalui platform’ oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan pada bulan Februari dan menjadi penyedia perkhidmatan pasca pembayaran 휴대폰소액결제 platform pertama di Korea. Pembayaran tertunda oleh syarikat gaji hanya mungkin dilakukan apabila Akta Transaksi Kewangan Elektronik disemak semula, tetapi Naver Financial mengembangkan perniagaannya melalui sistem kotak kawalan kewangan.

Naver Financial juga terlibat dalam perniagaan kredit dan insurans melalui status ‘ejen yang dilantik’. Mirae Asset Capital memberikan pinjaman faedah sederhana hingga 9.9% apabila penilaian kredit dinilai berdasarkan prestasi penjualan kedai Naver Smart Store. Kepantasan perkhidmatan yang tersebar di platform yang disebut Naver amat menakutkan.

Kakao juga mendapat persetujuan untuk industri insurans pada 9 dan telah muncul sebagai dinosaur di dunia ‘platform kewangan’. Pada hari yang sama, Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan memberikan kebenaran awal untuk Kakao Insurance Kakao Pay (nama tentatif) untuk beroperasi dalam perniagaan insurans. Berdasarkan hasil tinjauan Perkhidmatan Penyeliaan Kewangan mengenai keperluan lesen di bawah Akta Perniagaan Insurans, FSC menilai bahawa Kakao Insurance memenuhi semua syarat untuk modal, kelayakan rancangan perniagaan, dan pengurusan yang baik. Ini bermaksud bahawa ia mempunyai pelbagai perkhidmatan kewangan dari pembayaran mudah, perbankan, dan sekuriti hingga insurans.

Nilai korporat syarikat perkhidmatan kewangan ini juga mengancam syarikat kewangan tradisional. Industri pelaburan melihat nilai perusahaan Toss pada 7 trilion won. Istilah ‘unicorn’, yang merujuk kepada syarikat dengan nilai lebih dari 1 trilion won sebelum disenaraikan, tidak mencukupi.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다