Lonjakan perbankan pengukuhan pinjaman kredit

Tirai meningkat untuk gelombang ketiga bank Internet sahaja. Oleh kerana pihak berkuasa kewangan meluluskan Toss Bank, jumlah bank Internet sahaja di Korea meningkat kepada tiga, berikut K-Bank dan Kakao Bank. Mereka diharapkan akan terlibat dalam pertempuran sengit di pasar pinjaman kadar pertengahan.

Pada 9hb, Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan memutuskan untuk menyetujui perniagaan perbankan Toss Bank pada mesyuarat tetap. Sudah 4 bulan sejak Viva Publica melamar pihak berkuasa kewangan pada 5 Februari.

Toss Bank adalah bank hanya Internet ketiga yang dilancarkan selepas K-Bank dan Kakao Bank. Pemegang saham terbesar adalah Viva Republica, yang memegang 34% saham, sementara Hana Bank, Hanwha Investment & Securities, dan E-Land World masing-masing memegang 10% saham.

Ia dijangka memasuki bisnis perbankan seawal September. Dalam hal ini, seorang pegawai Tos menjelaskan, “Dalam kes bank internet yang ada, diharapkan mereka dapat beroperasi pada paruh kedua tahun ini, karena biasanya diperlukan sekitar 3 hingga 4 bulan untuk disiapkan.”

Dengan pelancaran Toss Bank, medan perang untuk bank hanya Internet, yang telah menjadi pertempuran tiga arah, diharapkan dapat menjadi pasaran pinjaman dengan kadar sederhana. Sebelumnya, FSC telah menerima sasaran perkadaran pinjaman kepada pengguna kredit rendah dan pertengahan pada akhir tahun 2023 dari K-Bank (32.0%), Kakao Bank (30.0%), dan Toss Bank (44.0%).

Sejajar dengan tujuan penubuhan bank internet sahaja, ia merancang untuk menargetkan pasaran pinjaman dengan kadar faedah sederhana untuk pengguna kredit sederhana dan rendah (peringkat kredit 4 atau lebih rendah, skor kredit 50%). Menurut rancangan perniagaan yang diserahkan oleh Toss Bank kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan, Toss Bank telah menetapkan nisbah pinjaman kepada pinjaman rendah dan sederhana dengan 34.9% dari akhir tahun ini. Toss Bank merancang untuk menguruskan pinjaman kredit bernilai 470 bilion won pada akhir tahun ini. Ia dijangka meningkat kepada 42% pada akhir 2022 dan menjadi 44% pada akhir 2023.

Model penarafan kredit (CSS) akan dibina dengan mencerminkan maklumat pelanggan dari sektor kewangan kedua, yang mempunyai sebahagian besar 소액결제현금화 pelanggan dengan kredit rendah dan sederhana, dan maklumat pelanggan untuk produk kewangan yang mengkhususkan diri pada pelanggan kredit pertengahan dan rendah seperti Pinjaman Sunshine. Ia merancang untuk mengembangkan model bagi mereka yang tidak mempunyai sejarah kewangan yang mencukupi, mereka yang bekerja sendiri, dan berpendapatan bergaji, masing-masing, untuk menerapkan item penilaian dalam kumpulan dan sesuai dengan ciri-ciri setiap kumpulan. Di samping itu, perkadaran penilaian maklumat kredit kewangan negatif di antara item penilaian akan dikurangkan dan maklumat alternatif selain sejarah kewangan akan dicerminkan secara aktif dalam penilaian kredit.

Bank Internet yang ada juga bertindak balas dengan bersungguh-sungguh. Mulai hari ini, Kakao Bank telah meningkatkan had maksimum produk pinjaman pertengahan kredit yang tersedia untuk pelanggan dengan skor kredit 820 atau kurang (berdasarkan KCB) dari 70 juta won menjadi 100 juta won. Pada separuh kedua tahun ini, hasil analisis maklumat pembayaran mikro telefon bimbit dan data penjualan setiap pengendali juga dirancang untuk dicerminkan dalam model penilaian kredit. Kakao Bank merancang untuk meningkatkan baki pinjaman untuk pelanggan rendah dan pertengahan kredit daripada 1.438 trilion won pada akhir tahun lalu kepada 3.198.2 bilion won pada akhir tahun ini. Sasaran kenaikan bersih tahunan adalah 1.76 trilion won.

K-Bank juga baru-baru ini bertindak balas dengan peningkatan modal sepanjang masa sebanyak 1.25 trilion won dan CSS maju. Pada suku keempat tahun ini, K-Bank merancang untuk memperkenalkan model penilaian kredit yang dibuat dengan menggabungkan maklumat komunikasi dan pembayaran yang dimiliki oleh pemegang saham utama KT, BC Card, dan Danal untuk memperluas penawaran pinjaman kepada pengguna kredit rendah dan sederhana .

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다