maklumat yang berkaitan tidak cukup disediakan

Perlu diperhatikan bahawa ‘permainan ping’ antara kementerian yang berkaitan di sekitar jabatan kriptografi seperti Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan dan Kementerian Strategi dan Kewangan terus menjelaskan status undang-undang aset maya dan menetapkan menara kawalan atau kementerian untuk menyelaraskan antara kementerian yang sistematik.

Pada 10 Oktober, Pejabat Penyiasatan Undang-undang Perhimpunan Kebangsaan berkata dalam laporan mengenai “Penghalang spekulasi yang berkaitan dengan aset maya dan langkah perlindungan mangsa jenayah,” katanya. “Kami bertindak balas secara pasif terhadap campur tangan dari segi perlindungan pelabur, memandangkan sukar bagi Suruhanjaya Penyeliaan Kewangan untuk mengakui aset maya.”

Baru-baru ini, pasaran mata wang kriptografi berkembang pesat, tetapi di Korea, kementerian belum memutuskan apa yang harus bertindak sebagai ‘kementerian’. Baru-baru ini, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Strategi dan Kewangan Hong Nam-ki berkata bahawa Suruhanjaya Penyeliaan Kewangan harus mengambil peranan kementerian 폰테크 untuk menangani isu kriptografi, tetapi sektor kewangan telah menyatakan kekecewaan dan kementerian telah berubah.

Walau bagaimanapun, pejabat penyiasatan perundangan berkata, “Walaupun kebimbangan kewangan mengenai kegilaan spekulasi aset maya telah bersimpati dengan sepenuhnya, kerosakan yang disebabkan oleh penggodaman pertukaran dan manipulasi pasaran telah berterusan sejak 2017.” Sudah tiba masanya untuk secara aktif membincangkan status undang-undang aset maya, kementerian yang berkaitan, arah dasar, pelan cukai, penubuhan perintah pasaran yang adil dan telus, dan langkah perlindungan mangsa. “

Kerajaan telah menyemak semula “Akta Pelaporan dan Penggunaan Maklumat Transaksi Kewangan tertentu” pada 24 Mac tahun lepas, memandangkan cadangan dari organisasi antarabangsa seperti Sidang Kemuncak G20) dan Pertubuhan Pencegahan Pengubahsuaian Dana (FATA). Walau bagaimanapun, undang-undang khas memberi tumpuan kepada mencegah pengubahan wang haram, dan undang-undang untuk menstabilkan dan menghidupkan semula transaksi seperti perlindungan pengguna aset maya tidak mencukupi.

Kementerian Kewangan dan lain-lain juga mengatakan bahawa sukar untuk mengenali aset maya sebagai mata wang, mata wang atau produk kewangan. Walau bagaimanapun, Perkhidmatan Penyeliaan Kewangan baru-baru ini memasukkan aset maya seperti duit syiling bit, edderium, dan riak dalam status FinTech domestik.

Bank of Korea percaya bahawa aset maya tidak sepadan dengan mana-mana wang, cara pembayaran elektronik, atau produk pelaburan kewangan, dan boleh ditafsirkan sebagai sejenis produk digital kerana ia boleh menjadi objek perdagangan bebas kerana ia wujud dalam bentuk maklumat elektronik tanpa entiti yang ketara. Mahkamah Agung juga mengatakan bahawa ia adalah sejenis wang maya yang membolehkan pemindahan, penyimpanan dan transaksi elektronik dengan mewakili nilai ekonomi secara digital untuk duit syiling bit, dan duit syiling bit, yang merupakan harta tidak ketara dengan nilai harta benda, tertakluk kepada rampasan.

Gabenor bank pusat di negara-negara utama seperti Amerika Syarikat, Jepun dan Perancis juga mengatakan bahawa aset cipher sukar untuk menjadi wang berkanun, tetapi baru-baru ini terdapat kes-kes yang mengiktiraf aset kewangan atau cara pembayaran.

Amerika Syarikat menggunakan disiplin yang berbeza dari segi sekuriti atau produk. Sekiranya aset maya memenuhi definisi sekuriti, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) menggunakan disiplin pengawasan sekuriti dan apabila berfungsi sebagai medium pertukaran, ia dianggap sebagai tertakluk kepada peraturan yang serupa dengan mata wang berkanun melalui “Akta Perlindungan Rahsia Bank”.

Pada tahun 2019, Jepun memasukkan aset cipher dalam skop produk kewangan melalui semakan Akta Perdagangan Produk Kewangan dan Pembayaran Dana. Jerman menetapkan bahawa wang kriptografi adalah produk pelaburan kewangan dalam undang-undang perbankan, dan melalui garis panduan Perkhidmatan Penyeliaan Kewangan Persekutuan, perniagaan kriptografi dikawal selia sebagai perkhidmatan kewangan baru.

“Apabila kita melihat kes-kes ini, kita tidak boleh menganggap fenomena pembiayaan dalam aset maya sebagai ‘cara yang salah’, tetapi kita perlu menghalang spekulasi yang tidak bijak di bawah kekosongan peraturan dan mencegah kerosakan kepada pengguna,” kata penyiasat itu.

Walau bagaimanapun, sejak 2017, apabila aset maya menjadi isu sosial, kerajaan telah bertindak balas terhadap isu itu dengan cara Pejabat Penyelarasan Negeri mempengerusikan majlis itu, dengan 10 kementerian termasuk Suruhanjaya Penyeliaan Kewangan mengambil bahagian dalam bentuk majlis.Walau bagaimanapun, ia menunjukkan bahawa peranan dan tanggungjawab kerajaan mengenai ketelusan maklumat transaksi aset maya, pencegahan kerosakan transaksi dan langkah-langkah bantuan masih tidak pasti kerana fenomena ‘pemisahan’ antara kementerian yang bertindak dalam keadaan di mana kedudukan rasmi kerajaan mengenai sifat undang-undang aset maya tidak dinyatakan.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다